söndag 6 maj 2007

Jag har överboostat min lit-cred

Listor är alltid roliga, gillar att kolla mig mot dem. Förmodligen är det samma fenomen som med veckotidningstest - jag kan helt enkelt aldrig låta bli.

För lite över en månad sen skrev Expressen om bästsäljande sömnpiller, böcker som många köper men inte orkar läsa. Eller kanske t o m inhandlas som prydnad och för att verka litterärt bevandrad. Finns det sådana djur? Ja förmodligen, men speciellt vanliga kan de inte vara. Det måste vara riskabelt att utge sig för att ha läst något, om någon börjar prata om böckerna. De flesta är nog som jag - man har ambitionen att läsa boken, men det blev aldrig av.

Nu till listan. Parentesen är (Äger?/Läst?)

”Vernon God Little” – D.B.C Pierre. (Ja/Nej)
Hittade den på orginalspråk för 20 kr på Myrorna, men har inte hunnit läsa den än.

”Harry Potter och den flammande bägaren” – J.K Rowling. (Ja/Nej)
Har den, läst en bit, fångade mig inte.

Odysseus” – James Joyce. (Har haft/Nej)
Utrensad då jag insett att jag aldrig kommer att läsa den. Började men kom aldrig längre än till första sidan. Har inte läst böcker för att verka smart sedan jag var i övre tonåren, och förstår inte varför jag ska pina mig igenom en bok utan story. Har för mig att den är skriven som någon sorts "medvetande-ström"...? Som sagt, tack, men nej tack. Läser nog med "stream-of-consciousness" på en massa dåliga bloggar.


”Kapten Corellis mandolin” – Louis De Bernieres. (Har haft/Nej)
Fick den av ett ex när hon rensade hyllan. Tyckte den verkade lite intressant men har själv rensat ut den nu, då jag hellre vill läsa den på engelska. Så ser jag den billigt, kommer jag nog att köpa. Har dock sett filmen, räknas det...? Nähä, inte det.”Cloud Atlas” – David Mitchell. (Nej/Nej)
Que? Har aldrig hört talas om den, är jag illitterat eller...


”Satansverserna” – Salman Rushdie. (Nej/Nej)
Är en av böckerna jag brukar kolla efter på antikvariat, men har inte hittat den på engelska än. Vill, och kommer, alltså läsa den. Är dock inte så sugen att jag beställer den över nätet.

”Alkemisten” – Paulo Coelho. (Ja/Nej)
Står i bokhyllan. Ska läsas. Mest för att det verkar vara en bok folk antingen älskar eller hatar, och det är ju alltid intressant.”Krig och fred” – Leo Tolstoj. (Nej/Nej)
Har försökt. Gick ej p g a myllret av människor med olika namn beroende på vem de pratade med. Har ej.


”De små tingens Gud” – Arundhati Roy. (Nej/Nej)
Ujujuj, känner att jag borde köpa och läsa, men är inte i trängande behov. Har den dock inte.”Brott och straff” – Fjodor Dostojevskij. (Nej/Nej)
Usch ja, har försökt för länge sen och tyckte den var låååångsam och seeeeg. Aldrig avslutad, äger ej.Eftersom artikeln gick ut på om man köpte böcker som prydnad, räknar jag böcker jag har innehaft, som om jag har dem. De har ju ändå tagit upp plats i bokhyllan en gång i tiden, och m a o stoltserat i hyllan med lånta litterära fjädrar. (Tyckte "överboostat min lit-cred" lät roligare som rubrik. Speciellt som jag är hyfsat mycket språkfascist :-)

Och vad händer? Jag framstår precis som de djur som jag inte trodde fanns; jag har inte läst ut en enda på listan, men äger/ägde ändå hälften av böckerna... Min hylla får döpas om från "bookcase" till "showcase"!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den enda bok på listan som jag läst är Harry Potter (på engelska). Alkemisten finns även den i bokhyllan...otroligt oläst.
Jag kan dock tänka mig att det finns fler författare som borde kunna kvalificera sig som "hyllvärmare". Vad sägs om Kafka, Orwell, Camus, och Sartre. Eventuellt även Orhan Pamuk.
En annan fråga är vilka böcker som många faktiskt läst men inte vill visa upp i sina bokhyllor? På attiotalet var det nog tantsnusk (Collins, Sheldon osv) specifikt för kvinnor och Stephen King (för alla).

FF

Christian sa...

Det kan bli en ny list-klassiker - vilka böcker har du stoppat ner i källaren för att du skäms för dem?

Lisa sa...

Så himla kul att träffas. Hoppas att det blir fler gånger!

Kinna sa...

Satansverserna har jag aldrig kommit in i, däremot Marken under hennes fötter av dito författare var helt fantastisk.
Älskar Alkemisten och har läst den flera gånger.

Spectatia sa...

Har också bara sätt filmen. ;-)

http://spectatia.blogspot.com/2007/03/ett-fall-av-nummer-fyra.html

Jah Hollis sa...

Odysseus är bättre än sitt rykte.
Den är inte enkel att läsa, men det är väl inte för att det är enkelt man läser?
Den omtalade medvetandeströmmen är ju bara ett av många litterära grepp i den (och är med bara i delar av boken), ett som många författare tagit efter.
När jag läst ut den for jag och min vän Maggie till Irland. Dit har jag återvänt många gånger, så man kan nog säga att Odysseus förändrade mitt liv.
Och om hur många böcker kan man säga något sådant?
Får mig att tänka på detta:
sangerfrannedrebotten.blogspot.com/2007/05/
sju-ltar-som-frndrade-mitt-liv.html