Stalin överlappar Stalin
Är nu i slutet av Simon Sebag Montefioris "Stalin: The Court of the Red Tsar". Har läst fyra böcker, samt ett antal essäer, under tiden jag tagit mig igenom denna tegelsten på närmare 700 sidor. Det betyder inte att Stalin-biografin är svårläst, bara att man behöver ett avbrott från den ibland.
Boken blev utsedd till "History Book of the Year" av British Book Awards. Den förtjänar allt beröm den fått, och mer därtill. Rekommenderar den varmt till alla som vill förstå hur stalinismen fungerade och mekanismerna bakom. Inte minst i dessa dagar då 90% av ungdomar mellan femton och tjugo inte vet vad gulag var, 40% menar att kommunismen har ökat välståndet i världen och 43% tror att kommunismen tog död på mindre än en miljon människor.
Sebags biografi visar hur stalinismens mördande började, dess orsaker och inneboende logik sett i bolsjevismens ljus. Med planekonomiska metoder sattes kvoter upp för hur många människor som skulle dödas i varje sovjetrepublik. Som alltid annars belönades "överproduktion" - alltså överuppfyllande av kvoten. Att ungdomar idag inte vet något om dessa oerhörda övergrepp bevisar på ett kusligt sätt att Stalin fått rätt när han sa: "one death is a tragedy; a million is a statistic." Historia kan ju vara roligt med rätt lärare - statistik är det oftast inte.
Kommen till sista kapitlena i biografin har jag nu påbörjat Sebag Montefioris skönlitterara verk med Stalin-anknytning: "My Affair with Stalin". Den handlar om en hunsad elvaåring som bestämmer sig för att ta makten på sin internatskola, med generalissimon som förebild. Har bara kommit ett kapitel, men den verkar mycket lovande! Inte minst efter att ha den historiska verkligheten klar för sig genom den närmast encyklopediska biografins belysning av stalinismens brott.
Intressant på andra bloggar om: Litteratur, kultur, böcker, Stalin, Simon Sebag Montefiori, Stalin: The Court of the Red Tsar, stalinism, bolsjevism, planekonomi
Bokrecension.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar