fredag 4 maj 2007

Historiens paradox - vänsterterrorister fick fängelse, högerterrorister medalj

I september 1977 kidnappades västtyska arbetsgivarföreningens ordförande Hanns Martin Schleyer av RAF, Rote Armee Fraktion, och hittades senare död i bakluckan på en bil. Kanske hade Baader-Meinhofligan inspirerats av Bernt Engelmanns bok "Grosses Bundesverdienstkreuz".

"Stora förtjänstkorset" är en så kallad faktaroman som kom ut 1974, där Engelmann konstruerar en kriminalhistoria med verkliga personer. Jag är lite skeptisk mot denna sorts litteratur, mycket av historien i sig känns påklistrad och konstruerad endast för att få fram fakta. I så fall är det bättre att skriva en ren faktabok, istället för att locka med en dålig thrillerintrig.

Det egentliga ämnet för boken - hur stort inflytande gamla nazister hade i sjuttiotalets Västtyskland - räcker mer än väl för att förvåna läsaren. Flera mycket högt uppsatta företagsledare och politiker hade vid denna tiden ett ganska graverande förflutet från Nazityskland. Engelmann visar att många av dessa högdjur inte bara varit medlöpare utan oftast hade gått med i NSDAP långt innan maktövertagandet. Förutom Schleyer utpekades bland annat CSU:s ledare Franz Josef Strauss, förbundskansler Kurt Georg Kiesinger, ministrar, högt uppsatta direktörer hos bland annat Daimler-Benz, förbundsdagsledamöter, statssekreterare, diplomater, borgmästare, förläggare och redaktörer. Vid sjuttiotalets mitt hade många av dem hedrats med förbundsstatens stora förtjänstkors, därav bokens titel.

Det går inte att försvara RAF:s aktioner men man kan försöka förstå, eller i alla fall förklara. Mordet på Hanns Martin Schleyer kommer i en annan dager, när man läser om hans aktiviteter under kriget. Jag tror RAF genom sin aktion försökte väcka det tyska folket till att förstå att krigsförbrytarna fortfarande styrde Västtyskland. Men vad som byggs av våld är för det mesta bräckligt. Att pennan är farligare än svärdet har Bernt Engelmann bevisat genom att få mig att läsa om nazistinflytandet 33 år efter att boken kom ut.
Intressant från andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Olle sa...

Spännande kommentar om RAF:s fiender. Man får en helt annan bild av 1970-talet Västtyskland när man läser om alla dessa nassar som marscherade rakt upp i den nya "liberala" samhällseliten.

Anonym sa...

Nu har det framkommit att den Väst-Tyske polis som sköt Benno Ohnesorg vid Shah demonstrationerna (Kurras) Var Stasi spion sedan mitten på 50talet och medlem i SED sedan 65. Samma Östtyska regering som hjälpte medlemmar av B-M ligan kanske var ansvarig för den händelse som ledde fram till radikaliseringen och terrorismen