söndag 22 april 2007

Konstrundan Mittskåne - ömsom vin, men mest vatten

Av alla konstrundor under påsken var nog Konstrundan Mittskåne den som höll sämst kvalitet överlag. Men vi börjar med det som var upplyftande.

Lätt, ledigt och luftigt hos Tommy B Nilsson

Intressantast på rundan var helt klart Tommy B Nilsson i Norra Rörum. Lite svårt att hitta till, men den som söker skall finna. Vi blev rikt belönade upplevelsemässigt när vi väl hittade dit. Tommy B Nilsson målar luftigt och påminner om Helge Lundström i Gislöv för tio-femton år sedan. Man förlorar sig i motiv och färger och drömmer sig bort.
Estetiskt skimmer av Katarina Malmquist

På Backagården utanför Höör ställde Katarina Malmquist ut. Hon är f ö elev till ovan nämnde Tommy B Nilsson och fd florist. Tavlorna är rena, klara, nästan fotografiska stilleben med bl a snäckor och blommor som motiv. Måleriet är oerhört estetiskt och väldigt skickligt. Mycket imponerande!

På Backagården fanns det också en samlingsutställning med unga konstnärer från Frihems konstskola. Förutom de manér som man väl får stå ut med från tonåringar som vill vara konstnärliga (och ja, jag erkänner: ”been there, done that, have the t-shirt”) måste jag ändå säga att jag uppskattade utställningen. Det fanns flera bra och intressanta verk och man märkte betydligt mer samtidsanknytning från dessa yngre konstnärer. (Tyvärr har jag inte lyckats hitta några bilder från utställningen.)

Unket femtiotal, plakatkonst och romantiskt kitsch på Backagården

Dock var ingen av oss speciellt imponerad av det övriga utbudet på Backagården. Bland annat var där romantiska amatörfotografier och unket abstrakt femtiotal. Dessutom var en illustratör med som ställde ut plakatkonst. Ugglan Helge dök upp i huvudet, och man började nynna ”Kom och skriv mig det på näsan…”. En av de mer etablerade konstnärerna hade även mage att säga att han sett de ungas utställning och ”att det var gott gry i dem”. Hmm…

Kulturhuset Anders bjöd på collage och pappersmassa

Vi besökte också en samlingsutställning på Kulturhuset Anders i Höör. Kan inte hitta konstnären vi egentligen kom dit för. Men en positiv överraskelse var slöjdläraren Ulf Brandtmans trärelief-tavlor. Både jag och Jesper uppskattade deras färg och form. Tyvärr har jag inte hittat någon bild på dem. Men i övrigt var det ganska tunnsått med konstupplevelserna. Eller så är jag för konservativ i min konstsyn. Men ingen av oss blev speciellt intresserade av Kristina Pastors collage eller Rut Bjarnadóttirs papperskonst.

Till sist får jag också nämna en keramiker som Jesper envisades med att se. Vibeke Ahnelöf i Höör gjorde ”påskiga” fat, med någon sorts höns på. Faten var väl glada och trevliga, men inte riktigt ”my cup of tea”.

Flyttad från TERRA DEMENTIA, publicerad måndag, april 16, 2007
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

anne-marie körling sa...

Hej - jag har läst - tänkt och längtar verkligen efter denna konstrunda - bodde i Skåne några år. Det sitter kvar. Detta att ha bott i Skåne några år.
Härligt att hitta dig.
Anne-Marie

Christian sa...

Tack!

Vibeke sa...

Stackars dig som blev tvingad att se min keramik i påskas... :-)

Muntra hälsningar