lördag 21 april 2007

The Last Juror - trotjänaren Grisham levererar sitt hantverk

Har precis läst ut The Last Juror av trotjänaren bland amerikanska rättegångsthrillerförfattare - John Grisham. Boken spänner över hela 70-talet och utspelas i en småstad i Mississippi.

Huvudrollsinnehavaren är en misslyckad journaliststudent som köper en landsortsblaska på fallrepet. Han får omedelbart framgång då han moderniserar tidningen som mest inriktat sig på dödsannonser. Ett brutalt mord gör sitt till för att få upp prenumerationerna. Mördaren tillhör en ökänd familj och hotar att hämnas på hela juryn.

Mississippi framställs som en stat med svängdörrar i kriminalpolitiken, åtminstone för vita medborgare med kontakter och som kan betala för sig. När mördaren kommer ut efter mindre än tio år börjar jurymedlemmar skjutas av.


Det är bara att konstatera att Grisham vet hur man väver en historia och att han underhand ger en habil skildring av en sydstat i förvandling efter medborgarrättsrörelsens framgångar. Dessutom slutar boken inte helt som man tänkt sig, och det som först verkade vara en plädering för hårdare straff ges en ny dimension. M a o väl värd att läsa om man är sugen på en intelligent thriller.
Flyttad från TERRA DEMENTIA, publicerad söndag, 01 april, 2007
Andra bloggar om: , , ,

Bokrecension.se

Inga kommentarer: