söndag 22 april 2007

Årets konstupplevelse - GLAS!!!


Har varit på tur i Skåne under påsken och sett konst av varierande kvalitet. Den största upplevelsen visade sig vara glas på Ragnarpers i Gärsnäs. Kan inget om glas som hantverk, men är beredd att sätta en slant på att Elna Mulusine Jolom kommer att betraktas som en virtuos inom området i framtiden. Är man van vid att betrakta glas som aptråkigt (typ, Vallien-vinglas som man fick i studentpresent) tar Joloms glas andan ur en!

Om man använder Michelin-guidens skala, ger jag Jolomvaserna tre stjärnor. Alltså är de inte bara värda ett stopp, ej heller endast en omväg, utan förtjänar en helt egen resa. Ska du bara se en konstutställning i år - åk till Gärsnäs.

Passa på att prata med konstnären själv som gärna berättar om arbetsprocessen med tre olika glasblåsare, temperaturer och dylikt. När man förstår hur mycket tid det ligger bakom känns priset per vas, 42 000 kr, väldigt rimligt. Synd man inte har de pengarna - utöver den rena konstupplevelsen kommer nog Joloms glas visa sig vara en bra investering i framtiden.
Bild:
© Practical Consulting 2006
Flyttad från TERRA DEMENTIA, publicerad torsdag, april 12, 2007
Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: