onsdag 30 maj 2007

Utmaning - hur jämställd är din bokhylla?

Räknade häromdagen ut att endast sju procent av den skönlitterära sektionen hos mig var skriven av kvinnor. Spectatia råkade se inlägget och kollade sin bokhylla – 32 % kvinnliga författare.

Misstänker nu att de flestas skönlitterära sektioner är mansdominerade. Tänkte att det kunde vara kul att se hur det står till med jämställdheten i hyllorna i resten av bokbloggarvärlden. Frågan är om någon kan komma upp i en jämställd hylla, vilket borde vara att 40 – 60 % av böckerna ska vara skrivna av kvinnor.

För den som antar utmaningen gäller följande regler:
1. Utmaningen handlar bara om skönlitteraturen - "non-fiction" får alltså ej vara med.
2.Räkna böcker, inte författare. M a o har du 100 böcker och t ex 13 av dem är skrivna av en kvinna så har du 13 % kvinnliga författare. Sedan spelar det inte någon roll om alla dessa 13 böcker är skrivna av samma författare.
3. Räkna ej med antologier eftersom de består av blandad kompott.

Om du sedan vill, kan du ju även fundera på varför det ser ut som det gör i din hylla. Mina funderingar i ämnet har du här.

(OK, jag vet att det inte är ett självändamål att ha fler kvinnliga författare i hyllan. Men visst är det lite intressant - i alla fall får det en att börja fundera lite.)

Intressant på andra bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hur räknar man böcker av exempelvis Maj Sjöwall och Per Wahlöö, där en av författarna är en kvinna och den andra en man?

Christian sa...

Hm, tänkte inte på det... Vad sägs om att du får avgöra själv? Tror dock att jag räknat det som kvinnlig författare.

Anonym sa...

Nu har jag också räknat. 32% blev det... Men för årets lästa är det 50/50!

Hans Persson sa...

Nu har jag också summerat, även om det kanske inte blev riktigt alla böckerna (inga av de olästa, exempelvis; det är en hel vägg...).

Petra sa...

Jag går mot strömmen!
56% kvinnor här!

Hieronymus sa...

Ah, intressant. Får se om jag räknar lite när jag är åter hemma. MEN... ska jag då räkna MINA egna böcker eller även min sambos? Jag menar, de står ju faktiskt i samma bokhylla. Kan väl lätt tänka mig att om enbart mina egenhändigt inköpta räknas så ligger vi kring 80% män. Jag är hemsk.

Fröken Nina sa...

Hittade hit via Petra på En Annan Sida. Mitt resultat blev 45/55 - ganska jämlikt med andra ord =)

Anonym sa...

Intressant fundering!
Dock är beståndet för digert och för utspritt för att en enkel undersökning skall låta sig göras. Med andra ord, jag är för lat :-)

Tina sa...

Nu har även jag gjort utmaningen! Snedfördelat ja visst, men inte så illa som jag trodde.

Anonym sa...

Har bara räknat den mest aktuella bokhyllan, med de senast lästa böckerna, och mitt resultat går emot er andra.

38% författare
62& författarinnor

Anonym sa...

Jag ler brett när jag gör en undersökning av min läsning under det senaste året och upptäcker att hela 75 % av författarna är kvinnor! Min bokylla är det ingen idé att titta på, jag lånar nämligen det mesta på bibliotek. :-)